A kognitív viselkedésterápia 5 meghatározása

Mi a kognitív viselkedésterápia? 5 meghatározás

cbt kognitív viselkedésterápia
A CBT meghatározása. Mi a kognitív viselkedésterápia?

Mielőtt a hozzánk forduló pánikbetegekkel elkezdenénk a kognitív viselkedésterápiaCognitive behavioral therapy (CBT) – értelmének a megvitatását, érdemes először meghatározni a fogalmat. Íme néhány meghatározás a kognitív viselkedésterápiáról: ezeket különböző pszichológiai szervezetek angol nyelvű weboldalain találtuk, és van k9ztük hagyományos szótári meghatározás is. A CBT alábbi definíciói nincsenek fontossági sorrendbe állítva.

  1. A Mayo Clinic szerint a CBT „a beszédterápia (pszichoterápia) általános típusa. Strukturált módon működik mentálhigiénés tanácsadóval (pszichoterapeuta vagy terapeuta), korlátozott számú résztvevővel. A CBT elősegíti a pontatlan vagy negatív gondolkodás megismerését, így a beteg könnyebben áttekintheti a kihívást jelentő helyzeteket, és hatékonyabban reagálhat rájuk szorongása és pánikbetegsége ellen. ”
  2. A Beck Intézet szerint a CBT „időérzékeny, strukturált, jelen-orientált pszichoterápia, amelynek célja a jelenlegi problémák megoldása és az ügyfeleknek a diszfunkcionális gondolkodás és viselkedésmódosítási készségek tanítása”.
  3. A Mentális Betegségek Nemzeti Szövetsége (NAMI) szerint „A kognitív viselkedésterápia (CBT) arra összpontosít, hogy kapcsolat létesüljön az ember gondolatai, érzései és viselkedése között. A CBT során a terapeuta aktívan együttműködik a pácienssel az egészségtelen gondolati minták felfedezésében, feltárják, hogy ezek miként okozhatják az önpusztító viselkedést és a téveszmés hiedelmeket. “
  4. Az angliai Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) szerint „a CBT azon a felfogáson alapszik, hogy az ember gondolatai, érzései, fizikai érzései és cselekedetei összekapcsolódnak, és hogy a negatív gondolatok és érzések csapdába vihetik a beteget egy ördögi körben. A CBT célja, hogy segítsen pozitív módon kezelni a problémákat azáltal, hogy azokat kisebb részekre bontja. Megmutatja, hogyan lehet megváltoztatni ezeket a negatív mintákat az érzések javítása érdekében. Más beszéltető kezelésekkel ellentétben a CBT a jelenlegi problémáival foglalkozik, ahelyett, hogy a múlt kérdéseire összpontosítana. Gondoskodik arról, hogy napi szinten javítsa az érintettlelkiállapotát. ”
  5. Végül, a Merriam-Webster szótár szerint a CBT „pszichoterápia, amely a kognitív terápiát a viselkedésterápiával kombinálja, a gondolat, az érzelmi reakció vagy viselkedés hibás vagy rosszul érzékenyített mintáinak azonosításával, és helyettesíti azokat a kívánatos gondolkodási, érzelmi válaszokkal és viselkedési mintákkal. ”

Ezek a meghatározások nagymértékben átfedődnek, és általában úgy tűnik, hogy a CBT-t strukturált típusú pszichoterápiás módszerként definiálhatjuk, amely magában foglalja a beteg hiedelmeinek kezelését annak érdekében, hogy megváltoztassák a gondolkodásmódjukat és a körülöttük zajló dolgokra reagáló mentális reakciókat. Ezen meghatározások közül több is hangsúlyozza azt a tényt, hogy a CBT a múltbeliek helyett inkább a jelenlegi gondolatokra és eseményekre koncentrál. Újabban távoktató programmal otthonról is végezhetők a viselkedésterépia gyakorlatok terapeuta közvetlen részvétele nélkül.

Hozzászólás