Pánikbetegség serdülőkorban – kognitív viselkedésterápia

Kognitív viselkedésterápia - pánik
A kognitív-viselkedési terápia (CBT) segítségével a tinédzser legyőzheti pánikbetegségét

A kognitív jellegű pszichés zavarok egyike a pánikbetegség, amely egyfajta szorongásos rendellenesség, s amelyet felnőtteknél gyakran diagnosztizálnak. A pánikbetegség kialakulásának kora tipikusan a késői serdülőkorban és a korai felnőttkorban jelentkezik, de a korai tini években vagy akár a gyermekkorban is megindulhat. Pánikbetegségben szenvedő tinédzserek gyakran tapasztalják a betegséget a felnőttekhez hasonló módon. Kognitív viselkedésterápia gyakorlatok segíthetnek rajtuk.

A pánikbetegség tünetei

A pánikbetegséget fokozott szorongás és pánikrohamok jellemzik. A félelem és félelmek által jellemzett pánikrohamok mentális, érzelmi és fizikai tünetek széles skáláját vonják maguk után. A pánikbetegséggel küzdő tinédzserek ezeket a rohamokat a félelmetes szomatikus érzések, valamint a zavaró gondolatok és észlelések kombinációjával tapasztalhatják meg. A pánikrohamok leggyakoribb fizikai tünetei között szerepel

  • a gyors szívverés,
  • a túlzott verejtékezés,
  • remegés
  • légszomj, légzési nehézség
  • és mellkasi fájdalom.

Ezeket arohamokat gyakran magával és a környezetével való kapcsolatvesztés érzése kíséri. Derealizációnak és deperszonalizációnak nevezik ezeket a tüneteket úgy. Sok pánikrohamot megélő tizenéves fél attól, hogy elveszíti az irányítást, megőrül, vagy esetleg meghalhat a rohamban.

Pánik az agorafóbia miatt

Mivel a pánikrohamok félelmetes tapasztalatok lehetnek, sok pánikbetegségben szenvedő tinédzser megpróbálja minden áron elkerülni őket. Ez gyakran azt jelenti, hogy a tinédzser el fogja kerülni a különböző helyeket, körülményeket és helyzeteket, amelyek szerinte hozzájárulnak pánikrohamokkal kapcsolatos tapasztalataihoz. A pánikbetegségben szenvedők körülbelül egyharmadán külön mentálhigiénés állapot alakul ki, az úgynevezett agoraphobia. Ez a rendellenesség magában foglalja a pánik rohamát olyan helyeken vagy helyzetekben, ahonnan nehéz és / vagy kínos lehet elmenekülni.

Az agorafóbiás tizenévesek gyakran hasonló félelmeken alapuló klaszterekben tapasztalják meg félelmeiket. Például egy agorafóbia által szenvedő tinédzser félhet a tömegektől, és távol tartózkodhat a nagy csoportoktól – például az iskolai kávézóban, bevásárlóközpontokban, sporteseményeken vagy más társadalmi helyzeteken. Néhányan félhetnek a szállítástól, félhetnek az autópályán történő vezetéstől vagy iskolabuszon való tartózkodástól. Mások annyira félnek a különféle körülményektől, hogy biztonságban csak otthon érzik magukat. Az elkerülés annyira szélsőségessé válhat, hogy a házból való távozás csak súlyos szorongást okoz.

Kognitív viselkedésterápia tinédzsereknek

Ha a tizenéves szülei segítségével úgy döntött, hogy pánikbetegségével pszichoterápiára megy, akkor kíváncsi lehet, hogy mi a terápiás kezelés lehetősége. Számos terápia áll rendelkezésre, a terapeuta megközelítésétől és képzési hátterétől függően. A pánik-központú pszichodinamikus pszichoterápia (PFPP) az egyik ilyen lehetőség, amelyről kimutatták, hogy hatékony a pánikbetegség kezelésében; egy másik hatékony pszichoterápia – amelyet gyakran szorgalmaznak a szorongásos rendellenességek terápiás típusaként – a kognitív-viselkedési terápia (CBT).

Bizonyított hatékonysága, célorientált összpontosítása és gyors eredményei miatt a pánikbetegséget kezelő szakemberek gyakran inkább a CBT-t részesítik előnyben a más terápiás formákkal szemben.

A kognitív viselkedésterápia, vagy egyszerűen a CBT, a pszichoterápia egyik formája a mentális egészségi állapotok kezelésére. A CBT mögöttes fogalmai azon a felfogáson alapulnak, hogy az ember gondolatai, érzései és felfogásai befolyásolják cselekedeteit és viselkedését.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s